Zdraví a krása

PŘÍRODNÍ PRODUKTY – jak pomáhají a co nám matka příroda dává - seznam produktů

Acai (modré plody z Amazonie) s přírodními vitamíny A,B1,B2,B3, omega a minerály

Acai BIO patří mezi nejsilnější známé antioxidanty.  Plody plné energie slouží k přirozené ochraně buněk. Jedinečné složení přírodních vláknin, esenciálních mastných kyselin, kyseliny linolové (omega 6), kyseliny olejové (omega 9), a vitamínů (A, B1, B2, B3), kalcia, železa, draslíku, fosforu a proteinů. Pomáhá trávení a při detoxikaci.

 

Acerola (tropická třešeň) s přírodním vitamín C

je nejbohatší zdroj přírodního vitamínu C. Pochází ze Střední Ameriky, sklízí se zelená, protože při dozrávání ztrácí mnoho vitamínu C. Acerola má aktivní protiplísňový účinek, je významným antioxidantem a obsahuje minerální soli, pomáhá tvorbě kolagenu. Je balzámem pro unavenou a stresovanou kůži, zuby a kosti. Vitamín C posiluje imunitu a nervy, snižuje únavu a vyčerpání. ideální v období chřipek a nachlazení.

 

AFA řasy (prařasy) s přírodním vitamínem B12

Prařasa AFA je užitečným doplňkem zejména pro vegetariány, obsahuje množství vitamín B12, který přispívá k normální funkci nervového systému a snížení hladiny homocysteinu. Podporuje duševní funkce, zlepšuje přeměnu energie, tím snižuje únavu a vyčerpání, posiluje imunitní systém.

 

Agave (zdravé slazení) přírodní sladidlo

Získává se ze šťávy modré agáve, lze používat jako běžný cukr. Díky své jemné chuti je tento dobře rozpustný prášek vhodný zejména ke slazení studených pokrmů a nápojů a k pečení. Cukr z agáve je ideální ke slazení a zjemnění dezertů, mléčných pokrmů a müsli. Cukr z agáve je o něco sladší, a tím i vydatnější než běžný cukr, používaný v domácnosti. Množství, které se používá např. při pečení, lze v poměru k běžnému cukru snížit asi o ¼. Energetická hodnota pro 100 g je 01,8 kcal/1685,6 kJ

 

Alfalfa (vojtěška) s přírodními vitamíny A , B, B12, C, E, K  a minerály

Arabské označení pro vojtěšku a v překladu znamená otec veškeré výživy. Obsahuje nejvíc vitamínů a minerálů ze všech rostlin, nazývána rostlinou mládí. Má vysoký obsah vitamínu K (schází bezlepkářům), není vhodný pro lidi užívající léky proti srážlivosti krve. Sklenice (objemově) klíčků má 5x více vitamínu C než 5 stejných sklenic pomerančové šťávy. Patří mezi bohatý zdroj vitamínů A, E, B – komplex, ale zejména obsahuje minerály jako železo, vápník, magnezium a fosfor. Je doporučena vegetariánům a veganům, pro množství  B12 (Hcy). Další použití: zlepšuje trávení a vstřebávání živin, odvodňuje, snižuje překyselení, pomoc při zánětech kloubů a DNĚ – odbourává kyselinu močovou. Účinně detoxikuje tělo, nedoporučuje se však jíst ji dlouhodobě. Po čtvrt roce by měla být jeden až dva měsíce pauza.

 

Aloe Vera (Barbadensis Miller) s přírodními vitamíny a minerály

Regeneruje, detoxikuje, desinfikuje, hojí, je antioxidant, ničí bakterie, viry a plísně, posiluje imunitu, podporuje trávení a regeneruje sliznici žaludku a střev, snižuje cholesterol, pomáhá regenerovat játra, má protinádorový účinek. Poradí si kožními problémy, alergiemi, astmatem, únavovým syndromem.  Aloe zlepšuje vstřebatelnost jiných látek. Zprůchodňuje kapiláry, tělo je prokrvené a vyživené, díky tomu máme prohřáté ruce a chodidla i v zimě.  Nejdůležitější složka v Aloe Vera je Aloverose. Čím vyšší obsah Aloverose ve výrobku je, tím kvalitnější Aloe Vera je a tím vyšší množství živin obsahuje. Jako jsou vitamíny, minerály, aminokyseliny - látky, které tělo potřebuje pro každodenní metabolismu a zachování jeho životních funkcí. ALOVEROSE (acemannan) – je jedna z nejdůležitějších látek v Aloe Vera. Tato sloučenina je známá, že má imunostimulačnímiantivirovéprotinádorové a gastrointestinální vlastnosti.

 

Arganový olej (za studena lisovaný ) s přírodní rostlinou omegou 6 a 9

Čistý arganový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 9 – 6, olejové a linolové kyseliny. Kyselina linolová přispívá k udržení ideální hladiny krevního cholesterolu. Tento účinek vychází z denního příjmu 10 g. Olej má ořechovou příchuť.

 

Arginin (aminokyselina)

Zvyšuje hladinu oxidu dusíku podporujícího růst svalů. Rozšiřuje cévy, tím podporuje erekci, zlepšuje sexuální prožitek a plodnost mužů (kvalita a množství spermií). U žen zvyšuje sexuální vzrušivost. Urychluje spalování podkožního tuku (maximální účinek v kombinaci s Carnitinem). Podněcuje tvorbu acetylcholinu (základní neurotransmiter), insulinu, růstového hormonu a svalů,  obnovu buněk. Arginin posiluje imunitu, v medicíně se používá k léčbě popálenin, po operacích a úrazech, proti srážlivosti krevních destiček, reguluje krevní tlak, obnovuje pružnost cév, podporuje růst vlasů.

 

Aronia (černý jeřáb) s přírodními vitamíny, minerály a obsahuje polyfenoly a flavonoidy

Aronie také zvaná černý jeřáb. Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Cenný je nejen obsah vitamínů a minerálů, ale také bioflavonooidů. Rutin (vitamín P) se z plodů extrahuje pro výrobu léčiv pro pevné cévy (zvyšuje vyplavování kyseliny močové z těla – Dna). Jeho antioxidanty chrání buňky před škodlivými vlivy radikálů a okolního prostředí. Dále prospívá tlustému střevu.

 

Astaxanthin  (mikrořasa) s přírodním vitamínem E

Je jedním z nejsilnějších známých antioxidantů, který například chrání před silným UV zářením také čerstvě nakladená lososí vajíčka. Astaxanthin je doplněn o vitamín E, spolu chrání buňky před oxidačním stresem.

 

Baobab (africký plod) přírodní zdroj vlákniny, vitamínu C a balastních látek

Plody obsahují kyselinu vinnou, jádra jsou bohatá na bílkoviny a olej, chutnají po mandlích. V africe je používán proti horečkám, úplavici a při léčení cukrovky. Ideální zdroj vlákniny a vitamínu C. Pomáhá vstřebávání železa, posiluje imunitu, dodává energii.

 

Brusinky (plod) s přírodním vitamínem E

Při zánětech močového měchýře, močových cest. Obsahují vysoké množství vitamínu C a kyseliny šťavelové, takže nejsou vhodné při ledvinové dietě. Brusinky obsahují antioxidanty

 

Brutnák lékařský ( přírodní olej) s přírodním vitamínem E, obsahuje GLA a CLA a také omegu 6

Posiluje nervový systém, snižuje dráždivost. Pročišťuje krev, je vhodný při srdečních chorobách, návalech horka, horečnatých stavech, zánětech a revmatických bolestech, ženských nervových potížích a při zánětu ledvin. Zdroj nenasycených mastných kyselin (omega 6) gama-linolenové kyseliny a kyseliny linolové.

 

Březový cukr (zdravé slazení) přírodní sladidlo  a má glykemický index 7

Březový cukr (xylit) je látka nahrazující cukr, Oproti cukru má však březový cukr o více než 40 % méně kalorií. Březový cukr má nižší glykemický index (7) než cukr (70). Je šetrný vůči zubům, bakterie v puse nejsou schopny využít xylit, na rozdíl od cukru. Přispívá k mineralizaci zubů

 

Carnitin (L – Karnitin)

Má za úkol dopravu mastných kyselin (sami neprojdou přes membránu) do mitochondrií, tím nám zvyšuje hladinu energie a urychluje její obnovu po výkonu. Pomáhá srdci, ledvinám, játrům, při hubnutí (spalovač tuku). Snižuje hladinu krevního cukru, vylučuje odpady z buněk. Karnitin je s úspěchem používán při chronickém únavovém syndromu. Neužívat ve večerních hodinách.

 

Cistus incanus (divoce rostoucí růže) přírodní imunita

Divoce rostoucí růže v půdě bohaté na hořčík, obsahuje polyfenoly (detoxikace), má protizánětlivý účinek. Zabraňuje množení virů, tím že jim znemožňuje pronikání do buněk. Cistus zvyšuje odolnost při výkyvech teplot, tlaku, dietních chybách, přepracování. Užívat preventivně, nebo při prvních příznacích (pálení v nose, v krku, pocit rýmy) 3-4 dny užívat zvýšenou dávku, ideálně v kombinaci s kolostrem, vitamínem C a zinkem a zaženete nachlazení i chřipku.

 

Colostrum (divoce rostoucí růže) živočišná přírodní imunita

Mlezivo (lat. Colostrum) produkuje mléčná žláza savců v prvních hodinách po porodu, neobsahuje kasein ani laktózu. Colostrum je darovaná mateřská imunita, znásobí naši ochranu proti infekcím, bakteriím, virům, plísním a parazitům. Díky růstovému hormonu omlazuje, regeneruje a urychluje hojení (ve 40-ti ho máme o polovinu méně, než ve 20-ti). Zvyšuje výkonnost a vytrvalost, podporuje růst svalů. Pomáhá při zánětech trávicího ústrojí, cukrovce, alergiích, astmatu, lupence, ekzému, únavovém syndromu.

 

Černý kmín (Černuchový olej) s přírodní rostlinou omegou 3 a 6 a vitamíny A,B1, B2, B3, B6 ad.

Vysoký obsah omega 3 a 6, éterických olejů (nigellon), vitamínů skupiny A, B1, B2, B3, B6, kyseliny listové, K, D, E a minerálů (vápník, zinek, železo, mangan, měď).  Usnadňuje trávení, pomáhá při nadýmání a plynatosti, stimuluje peristaltiku střev i odvodňování, odvádí škodliviny z těla. Posiluje imunitu, vypuzuje parazity, má antibakteriální a desinfekční účinky. Pomáhá při alergiích, senné rýmě, astmatu.

 

Červené víno (hrozny) s přírodním vitamínem P

Hrozny obsahují antibakteriální resveratol, který patří mezi nejhodnotnější antioxidanty, dále obsahuje vitamín P. Chrání buňky před oxidačním stresem. Podporují cirkulaci krve, pomáhají při křečových žilách, hemeroidech a bércových vředech. Snižuje lámavost a zlepšuje propustnost cévních kapilár (snadné modřiny u žen, řešením jsou vitamíny P + C).

 

Chia  (semínka) s přírodními vitamíny B, E, omegou 3 a 6 a minerály

Jsou bohatá na vlákninu a antioxidanty, vitamíny - B, E, minerály - železo, zinek, fosfor, hořčík, vápník. Výrazně snižují hladinu krevního cukru tím, že prodlužují přeměnu cukrů na glukózu + vláknina v nich nabobtnává, což oddaluje pocit hladu. Obsahují vysoce kvalitní protein a nenasycené mastné kyseliny omega 3 a omega 6 v poměru 3 : 1. Posilují imunitu, srdce a vytrvalost.

Ideální je semínka namočit ve vodě na cca 1 hodinu a pak sníst.

 

Chlorella (sladkovodní řasa) s přírodními vitamínem B12, vitamíny A, B, C, D, H a minerály

Sladkovodní jednobuněčná řasa obsahuje širokou škálu vitamínů (kompletní řada B a A, H, D, C) a minerálů (železo, vápník, zinek, fosfor nebo hořčík), je nejbohatším zdrojem chlorofylu, chlorellinu a spollerinu. Je účinným probiotikem a antibiotikem. Čistí a hojí střeva, podporuje trávení a imunitu. Snižuje překyselení a cholesterol. Antioxidant - pomáhá zvládat stres a únavu. Detoxikuje - zbavuje tělo těžkých kovů. Chlorella obsahuje růstový faktor CGF.

Chlorella pročišťuje střeva a tělo, pomáhá střevní mikroflóře a doplňuje živiny.

Spirulina pomáhá se štíhlou postavou, doplňuje energii, je účinnější proti infekcím a virům.

 

Goji  (plody Kustovnice čínská) s přírodními vitamíny A, B, C a antioxidanty

Je nazývána rostlinou věčného mládí, má silné antioxidanční účinky. Obsahuje velké množství vitamínů A, B, C, aminokyselin. Působí antibakteriálně, podporuje funkci jater a ledvin, snižuje riziko rakoviny, pomáhá při cukrovce a bolestech kloubů. Zpevňuje šlachy, eliminuje závratě, hučení v uších. Stimuluje tvorbu bílých a červených krvinek, má vliv na mužskou potenci, afrodiziakum.

 

Granátové jablko (plody) s přírodním vitamínem C, obsahuje polyfenoly a flavonoidy  a minerály

Obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce a těžce pracující osoby. Flavonoidy (vit. P) zdroj silného protizánětlivého, antioxidačního účinku, který je posílen vitamínem C. Pomáhá při nemocech horních cest dýchacích a eliminovat následky špatného ovzduší. Působí na dobrý stav cév, kůže a proti střevním parazitům

 

Grapefruit (extrakt z jader) s přírodními vitamíny B, C1, K, P a antioxidanty

Jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik s výhodou, že ve střevech ničí pouze patogenní bakterie.

Obsahuje velké množství vitaminu C, B1 , K a P, nejvíce v jadérkách. Ničí bakterie, viry, plísně a infekce (kvasinkové i parazitární), zvyšuje odolnost sliznic a desinfikuje ústní dutinu (afty). Urychluje uzdravení z nachlazení, viróz a zánětů. Je vhodný jako dlouhodobá prevence.

Grapefruity jsou přirozená pomoc k udržení štíhlé linie. Stačí ½ grapefruitu před jídlem (bez posypání cukrem). Hořké látky podporují trávení, zrychlí spalování tuků a ustálí přeměnu cukrů (tělo cukry nepřeměňuje jako zásobu energie do tuků).

 

Guarana (plody) s přírodním kofeinem

Amazonští indiáni si jí brali na lov a na válečné výpravy. Guarana jim pomáhala udržet pozornost a bdělost (mírně zvyšuje krevní tlak) a tlumit hlad, je součástí redukčních diet. Povzbuzující účinek přetrvává zhruba dvakrát tak dlouho než u kávy a přitom, ale žaludek nepřekyselí jako káva. Guarana je vhodná pro lidi, kteří nesnášejí kávu nebo čaj. Je vhodná pro studenty, kteří mají před důležitou zkouškou, zlepšuje paměť a soustředění. Antioxidant a afrodiziakum.

 

Ječmen (mladý zelený) s přírodními vitamíny B9, D a minerály

Má silné desinfekční a detoxikační účinky pomáhá při průjmech, zvracení a otravě jídlem, urychluje hojení kůže. Zmírňuje nespavost, návaly horka, pocity nevolnosti při menstruaci a menopauze. Obsažené fytoestrogeny pomáhají nahradit ztráty estrogenů v pozdějším věku, ty vyvolávají klimakterické potíže, osteoporózu, ztrátu pružnosti kůže, tvorbu vrásek.

 

Jetel červený luční s přírodními fytoestrogeny a isoflavonoidy

Má silné desinfekční a detoxikační účinky pomáhá při průjmech, zvracení a otravě jídlem, urychluje hojení kůže. Zmírňuje nespavost, návaly horka, pocity nevolnosti při menstruaci (při užití s hořčíkem = bezbolestná perioda) a menopauze. Obsažené fytoestrogeny (významně snižují výskyt rakoviny prsu, dělohy, tlustého střeva i prostaty) pomáhají nahradit ztráty estrogenů v pozdějším věku, ty vyvolávají klimakterické potíže, osteoporózu, ztrátu pružnosti kůže, tvorbu vrásek.

 

Konopí (rostlina) obsahuje bílkoviny, protein, železa, hořčíku, vitaminů A, B, C, D, E, omega 3, 6, 9

Garantovaný nízký obsah omamných látek (THC). Cannabinoidy regulují odpočinek a regeneraci na úrovni buněk, udržují rovnováhu ve všech tělesných systémech. Velký obsah bílkovin, proteinů, železa, hořčíku, vitaminů A, B, C, D, E, omega 3 – 6 – 9. Konopí má úžasné účinky na zdraví, trávení a imunitu. Pomáhá při migrénách a nespavosti. Užívání se velmi rychle projeví na nehtech, vlasech a kůži, viditelným zlepšením. Je možné ho přidávat prakticky do všech jídel při vaření i pečení a je také chutnou přísadou do studených pokrmů, protože má příjemnou oříškovou chuť. Použití: Až 3 polévkové lžíce (cca. 30 g) denně.

 

Lecitin (ze slunečnicových jader) přírodní lecitin

Je součástí  všech buněk (membrán) na zemi. Lecitin je důležitý pro trávení (rozklad tuků – dokáže je smíchat s vodou), zrychluje odbourávání tuků i z problémových míst a mění je na energii. Zamezuje zarůstání cév, rozpouštěním cholesterolu v krvi, ten odfiltrují játra, které před ztučněním chrání cholin, ten je základem lecitinu a zároveň zlepšuje paměť a koncentraci. Dále obsahuje esenciální mastné kyseliny. Lecitin se získává z vajec, sóji, slunečnic.

 Většinou se prodává ve formě želatinových kapslí, přípustné denní množství kapslí je 8 kusů. Granulované formy lecitinu bývají 100% lecitinem, a pokud je třeba, denní dávka může být až 40g, to je 4 – 5ti násobek. Užívat s jídlem - obědem (ke vstřebávání potřebuje tuk).

 

Losos (omega 3) vícenenasycené mastné kyseliny DHA a EPA

Jsou esenciální (nezbytné - tělo si je nedokáže vytvořit) vícenenasycené mastné kyseliny DHA a EPA  (losos, tuňák, treska, makrela….) posilují imunitu, snižují cholesterol, tím prospívají srdci a oběhovému systému, díky tomu máme prohřáté ruce a chodidla i v zimě. Omega 3 zmírňují záněty a bolesti kloubů. Další užití - přírodní antidepresiva, lupenka, alergie, astma, cukrovka, chronická únava, omezují riziko předčasného porodu a jsou důležité pro vývoj mozku a nervové soustavy plodu (přestat užívat 14 dní před plánovaným porodem). Užívat 30 minut před jídlem (jiné tuky ničí omega 3), neužívat s léky s antikoagulačním účinkem (ředící krev  – Warfarin, Heparin, Fraxiparin).

 

Lupina bílá (plodina) rostlinný zdroj bílkovin, obsahuje všech 8 nezbytných aminokyselin

Mouka nebo protein ze sladké lupiny je velmi kvalitním rostlinným zdrojem bílkovin, obsahuje všech 8 nezbytných aminokyselin (zejména lysin, leucin, metionin / arginin, lecitin). Je zajímavá pro sportovce, vegetariány a vegany. Používá se především do proteinových nápojů, do müsli, polévek, omáček a dezertů. U pečiva jako je chleba nebo koláč lze moukou ze sladké lupiny nahradit 10 – 15 % obyčejné mouky. Lupinová polévka je vhodná pro sportovce, vegetariány a vegany.

Upozornění: Osoby, které reagují alergicky na luštěniny, nebo arašídy, by neměly riskovat konzumaci lupinové mouky.

 

Maca (kořen) s přírodními vitamíny C, B a minerály a obsahuje 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních

Zvyšuje odolnost vůči stresu a úzkosti, zlepšuje stav mysli, udržuje rovnováhu funkcí těla a hormonálního systému. Posiluje imunitu, vitalitu a zvyšuje energii, omlazuje (zpomaluje stárnutí). Obsahuje 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních. Je zdrojem minerálů - vápníku, železa, draslíku, jodu, zinku, hořčíku a selen. Vitamíny -  C, B. Má pozitivní vliv na plodnost, posílení libida, celkovou podporu sexuálních funkcí, impotenci, zmírnění menstruačních a menopauzálních obtíží.

 

Magnesium – hořčík (citronan hořečnatý) nejlépe vstřebatelný

Hořčík je důležitý pro činnost svalů, nervového systému, trávení, přeměnu Hcy. Nedostatek hořčíku způsobuje nadýmání, zácpu a nechutenství. Zpomaluje střevní peristaltiku (posun), působí celkovou svalovou slabost, ztrátu výkonnosti a únavu. Mírní podrážděnost a nervozitu a křeče. Pomáhá odbourávat stres, zabraňuje srážení krve, posiluje imunitu. Pro maximální účinek hořčíku je potřeba vitamín B6 a draslík. Organické sloučeniny (citronan hořečnatý) jsou nejlépe vstřebatelné. Vhodné užívat na spaní (má uklidňující účinky), jinak mezi jídly.

 

Matcha (zelený čaj) obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny

Nejstarší japonský čaj, dodává duševní jasnost a energii. Na rozdíl od běžného zeleného čaje, matcha se po vyluhování konzumuje. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny.

Příprava: do misky dát 1/2 kávové lžičky čaje Matcha a zalít ho pokud možno měkkou vodou o teplotě 80°C. Nakonec ho metličkou šlehat cca. 15 s do pěny.

 

Moringa (strom) supersilné antioxidanty 46, protizánětlivé látky 36, minerály (bor 31g ve 100g – osteoporóza), proteiny a aminokyseliny 18

Má obrovské množství živin - supersilné antioxidanty 46, protizánětlivé látky 36, minerály (bor 31g ve 100g – osteoporóza), proteiny a aminokyseliny 18, úžasné regenerační schopnosti. Používá se při poruchách zažívání, proti parazitům v trávicím traktu, tlumí bolesti, normalizuje tlak. Významná pro oči (karotenoid lutein), při cukrovce (chrom) a artróze. Obsahuje anti age hormon zeatin (znásobuje vstřebávání ostatních živin a usnadňuje odstraňování škodlivin z buněk), karotenoid lykopen (snižuje riziko rakoviny prostaty, slinivky a děložního čípku). Práškem z moringy se dochucují a zahušťují jídla (oříšková příchuť).

 

Mořský korál a zeolit

Vyvážená směs zásaditých minerálních látek z mořského korálu a zeolitu. Obsahuje především vápník, draslík a hořčík. Funguje ke snížení překyselení a vysokého krevního tlaku, odvodnění (draslík), pro dobré trávení (minerály nezbytné pro enzymy) = pro řádné fungování našeho těla. Užívají se mezi jídly.

 

Mušle slávka zelená (zelená Novozélandská mušle) má vysoký obsah Glykosaminoglykanu (GAG)

Zelený okraj slávky novozélandské má vysoký obsah Glykosaminoglykanu (GAG), je základem kloubní chrupavky, zvyšuje pružnost kloubů, tvorbu kloubního mazu a zpevňuje šlachy a vaziva. Maso obsahuje Lyprinol s omega  3 (EPA, DHA, ETA), tlumí záněty a bolesti kloubů. Slávka zmírňuje otékání kloubů, pomáhá při artróze, revma a ischiasu. Ve slávce je mnoho vitamínů a aminokyselin.

 

Mléčný protein obsahuje  8 aminokyselin Tryptofan, Tyrosin, Leucin, Isoleucin, Threonin, Methionin – cystein, Lysin a Valin

Mléčný protein obsahuje 100% koncentrát mléčných proteinů s 8 esenciálními aminokyselinami (Tryptofan, Tyrosin, Leucin, Isoleucin, Threonin, Methionin – cystein, Lysin a Valin). Protein je důležitou živinou, která je tělu dodávána zpravidla pouze stravou. Ideální pro podporu tvorby svalů při sportu.

 

Noni (plody z Tahiti) obsahuje aminokyseliny, enzymy, vitaminy, minerály

Obsahuje aminokyseliny, enzymy, vitaminy, minerály. Významný zdroj energie při únavovém syndromu, zvyšuje hladinu serotoninu (dobrá nálada, antidepresivum) a melatoninu (spánek), regeneruje (tkáně, svaly a klouby), normalizuje krevní tlak, snižuje tvorbu krevních sraženin a cholesterolu LDL, antioxidant, posiluje imunitu, pomáhá při zánětech, nádorech a zažívání, podporuje bakterie v tlustém střevě. Noni ulevuje od bolesti. Alergie, astma, diabetes.

 

Pšenice (mladá zelená) obsahuje mnoho živin, např. kyselinu listovou, vitamín A a mangan.

Obsahuje mnoho živin, např. kyselinu listovou, vitamín A a mangan. Kyselina listová přispívá k dobré funkci imunitního systému a snižuje únavu. Vitamín A chrání a regeneruje zrak a  udržuje zdravou pokožku. Mangan chrání buňky před oxidačně působícím stresem.

 

Pu – Ehr Tea (čínský červený čaj) antimutagenní a antimikrobiální vlastnosti

Má antimutagenní a antimikrobiální vlastnosti, pomáhá při kocovině. Příprava: uvaříme vodu, necháme vychladnout asi 10 minut a zalijeme 1 sáček čaje na šálek. Necháme louhovat 3 minuty.

 

Pupalka  (semena) obsahuje omega 6 (GLA a CLA) a omega 9 (kys. olejovou)

Ze semen se lisuje olej s obsahem omega 6 (GLA a CLA) a omega 9 (kys. olejovou) které jsou důležité pro imunitu. Pupalka pomáhá při hojení ran, popáleninách, akné, ekzému a lupence (užívá se vnitřně i zevně), při ženských gynekologických nemocech a potížích (+ odstraňuje napětí a bolest), hormonální nerovnováze, dýchavičnosti, astmatu a alergiích. Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, udržuje mladistvý vzhled kůže

 

Rakytník řešetlákový (olej) s přírodními vitamíny B1, B2, B3, B6, C, D, E, , K, P (flavonoidy)

Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, řady P (flavonoidy - rutin, kvercetin,…), vysoký obsah vitamínu C. V tucích rozpustné vitamíny A (karoteny), D (vstřebávání vápníku – osteoporóza), E (nejvyšší obsah ze všech rostlin, chrání obsažené esenciální aminokyseliny), K (srážlivost krve, mineralizace kostí). Hojí: vředy a záněty v trávicí soustavě, zlepšuje peristaltiku ve střevech (posun) a zároveň je účinný při průjmech. Pomoc při zahlenění a zánětech průdušek, plic i gynekologických (napustit olejem tampón a aplikovat na noc). Při kožních potížích (poranění, popáleniny, popraskané bradavky od kojení), hemeroidech a cévních potížích, zlepšuje metabolismus tuků i cukrů (cholesterol, ateroskleróza – ucpávání cév / diabetes). Rakytník byl strategickou látkou v ruském vesmírném programu, pro detoxikační a rekonvalescenční schopnosti a jako ochrana proti ozáření, má cytostatické účinky na rakovinové buňky (zastavuje jejich růst). Rakytník je neocenitelný při zánětech, infekcích (bakteriálních) a při celkovém posílení těla (jater) a imunity.

 

Reishi (houba) obsahuje všech 8 základních aminokyselin (imunita)

Její léčebné účinky jsou ohromné, je houbou dlouhého života či nesmrtelnosti v Číně byla vyhrazena pouze pro císaře (obsahuje všech 8 základních aminokyselin). Výrazně posiluje imunitu (polysacharidy) překonává infekce, záněty, rakovinu. Zamezuje rozmnožování virů a bakterií, detoxikuje. Triterpeny snižují tlak krve a pomáhá při alergiích i atopických ekzémech. Vitamín C zvyšuje účinnost Reishi.

 

Rhodiola (rozchodnice růžová) je nejsilnější  adaptogen a posiluje imunitu

Rhodiola neboli rozchodnice růžová je nejsilnější  adaptogen, roste ve východní Sibiři v nadmořské výšce 3000 metrů. Zvyšuje odolnost vůči teplotním výkyvům, znečistěnému prostředí a stresu. Posiluje imunitu a urychluje regeneraci, zvyšuje výkonnost a vytrvalost, duševní čilost a paměť (účinek je o 50% silnější než u kofeinu)Má silné antioxidační účinky v buňkách. Chrání srdce a játra. Podporuje činnost štítné žlázy a plodnost u žen.

 

Řecký horský čaj je antimikrobiální, protizánětlivý a antioxidant

Tradičně se používá na podporu trávení, posílení imunity. Pomáhá při rýmě, chřipce, virózách, alergiích, dušnosti, zmírňuje bolest a úzkosti. Je antimikrobiální, protizánětlivý a antioxidant.

Příprava čaje: Cca. 4 celé stonky zalít 1litrem vroucí vody a nechat louhovat 10 minut. Řecký horský čaj má jemnou kořeněnou vůni a lze ho pít teplý i studený, smíchaný s ovocnou šťávou.

 

Sango (mořský korál) přírodní vápník z moře

Obsahuje vápník a hořčík, důležité je jejich společné užívání doplněné o vitamin D, ukládání vápníku do kostí. Hořčík přispívá k elektrolytické rovnováze a snížení únavy a vyčerpání. Vápník je potřeba k zachování zdravých kostí, funkce srdce, svalů a nervové soustavy a přispívá ke srážení krve.  

Užívat mezi jídly, nebo při pálení žáhy.

 

Selen

Je důležitý pro imunitu proti bakteriálním a virovým infekcím. Prevence šedého zákalu. Je nutný pro správný růst, plodnost. Účinný proti rakovině.

 

Schizandra (plody) s přírodními vitamíny A, C, E a minerály

Sexuální stimulant, pomáhá při impotenci i při předčasném výronu semene. Posiluje nervy (uklidňuje, zlepšuje spánek a paměť, antidepresivum, atd.) dodává energii a odolnost proti chřipce a nachlazení. Obsahuje hodně vitaminu C, A, E a vápníku, železa, draslíku, sír, atd. Zlepšuje vidění, pomoc při samovolném pocení. Schizandra je silný antioxidant.

 

Skořice (koření) má antibiotické a protiinfekční látky

Je mnoho druhů, v čínské medicíně se dosahuje vynikajících výsledků s čínskou nebo cejlonskou. Skořice regeneruje tkáně, zlepšuje metabolismus buněk a urychluje látkovou výměnu. Vynikající prostředek na chřipku a nachlazení (snižuje teplotu) díky antibiotickým a protiinfekčním účinkům. Med a skořice si vzájemně zesilují účinky.

 

Slunečnicová jadérka (plody slunečnice) přírodní lecitin

Je součástí  všech buněk (membrán) na zemi. Lecitin je důležitý pro trávení (rozklad tuků – dokáže je smíchat s vodou), zrychluje odbourávání tuků i z problémových míst a mění je na energii. Zamezuje zarůstání cév, rozpouštěním cholesterolu v krvi, ten odfiltrují játra, které před ztučněním chrání cholin, ten je základem lecitinu a zároveň zlepšuje paměť a koncentraci. Dále obsahuje esenciální mastné kyseliny. Lecitin se získává z vajec, sóji, slunečnic.

 Většinou se prodává ve formě želatinových kapslí, přípustné denní množství kapslí je 8 kusů. Granulované formy lecitinu bývají 100% lecitinem, a pokud je třeba, denní dávka může být až 40g, to je 4 – 5ti násobek. Užívat s jídlem - obědem (ke vstřebávání potřebuje tuk).

 

Spirulina (řasa) obsahuje všech 8 základních aminokyselin, vitamíny A, B-1, B-2, B-6, B-12, E, a K a železo

Spirulina pomáhá se štíhlou postavou, doplňuje energii, je účinnější proti infekcím a virům. Její bílkoviny obsahují všech 8 základních aminokyselin, vitamíny A, B-1, B-2, B-6, B-12, E, a K a železo, je bohatá na živiny. Snižuje únavu a vyčerpání, posiluje imunitní systém a zrak, přispívá k dobrému stavu kostí a srážlivosti krve.

Chlorella pročišťuje střeva a tělo, pomáhá střevní mikroflóře a doplňuje živiny.

 

Stevie sladká (zdravé slazení) přírodní sladidlo

Je původem ze Střední a Jižní Ameriky, bývá nazývána medové listy (indiáni ji používali na slazení, pálení žáhy a jako ústní vodu). Dnes je propagována jen jako sladidlo a přitom má léčivé účinky při cukrovce (podporuje tvorbu inzulínu), vysokém krevním tlaku (rozšiřuje kapiláry), únavě ve spojení s psychikou. Pomáhá zahánět chuť na sladké, u kuřáků snižuje závislost na nikotinu. Dále má antioxidační, antibakteriální a antivirové vlastnosti. Odvar tonizuje (vypíná) unavenou pleť.

Stévie je přírodní extra sladidlo vhodné nejen pro diabetiky a diety (Naše tělo ji nedokáže strávit = žádné kalorie = nezvyšuje hladinu krevního cukru. Je prevencí zubního kazu – bakterie v ústech se jí nedokážou živit). Oproti klasickým cukrům nepřekyseluje tělo a nekvasí ve střevech.

Je 300x sladší než cukr (sacharóza) 1 g extraktu stévie odpovídá 200 g cukru!!!

Porovnání sladivosti s cukrem: STEVIA tekutá:  3 kapky = 1 kostka cukru (cca. 3g cukru)

                                                        STEVIA tablety:  1 tableta = 1 kostka cukru (cca. 3 g cukru)

                                                        STEVIA extrakt:  1g = 66 kostek cukru = (cca. 200g cukru)

 

SŮL Himálajská růžová (zdravé solení) obsahuje přírodní minerály

Krystalická sůl růžová z oblasti Himálají je stará cca. 250 miliónů let a patří mezi nejstarší přírodní zdroje na zemi. Díky minerálům je sůl výborná na všechny pokrmy. Výborná je ze severu Pákistánu. Krystalická kamenná sůl z úpatí Himálají zůstala nedotčena okolními vlivy životního prostředí a za své krásné růžové zabarvení vděčí sloučeninám oxidů železa, které jsou v soli obsažené. Krystalická kuchyňská sůl z oblasti Himálají si vydobyla své pevné místo v labužnické kuchyni. Velmi kvalitní a absolutně čistý přírodní produkt. Těží se tradičním způsobem - ručně se třídí, omývá a suší na slunci. Dopřejte svému tělu to nejlepší z přírody.

 

SŮL NA KREVNÍ TLAK (zdravé solení) obsahuje o 50% méně sodíku

Minerální sůl na krevní tlak má o 50% méně sodíku (při 100% solení) + draslík pomáhá udržovat normální krevní tlak. Vysoký krevní tlak (hodnoty přesahují 140/90) je pro nedostatek zjevných příznaků nazýván tichým zabijákem. Muži jsou k vysokému krevnímu tlaku dvakrát náchylnější než ženy. Nejznámější příčinou je nadbytek soli, která kromě zvýšení tlaku, způsobuje migrény, zadržuje tekutiny v těle (otoky). Lidské tělo sůl potřebuje (sodík 1,5g denně), Denní příjem kuchyňské soli by měl být 4-6g, v České republice se pohybuje ale kolem 15g. Je to tím, že se solí dochucuje i konzervuje většina potravin, např. šunka a jiné mastné výrobky 100g obsahuje 5 – 10g soli.

 

SŮL a řasa KOMBU (mořská řasa kombu) obsahuje jód

Hnědé řasy KOMBU jsou dlouhé až 20 m. Řasy KOMBU mají mnohem vyšší obsah jodu než ostatní podobné produkty.

 

Syrovátka s přírodními vitamíny  B1, B2, B6, B12, C, E a minerály

Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbude po sražení mléka. Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh, a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka. Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Rozhodně ji ale nelze nazývat odpadem, neboť má spoustu vzácných vlastností, které stojí za to využít. Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek. Tyto látky jsou vitaminy a ne minerální látky niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová opět se jedná o vitamíny skupiny B. Obsahuje také laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.

 

Šafrán indický (koření kurkuma) tropická rostlina

Je tropická horská rostlina, patří do rodiny zázvoru. Neslouží jen k dochucování jídel, toto koření napomáhá trávení těžších a tučnějších jídel, protože stimuluje žlučník a játra (zvyšuje produkci trávicích šťáv tolik, že se používá jako součást léčby při trávicích potížích). Příznivý vliv má též na žaludek a ulevuje od nadýmání. Barvivo se nazývá, Kurkumin je to zároveň velmi silný antioxidant, zabraňuje patologickým změnám v tkáních. Kurkuma společně s hořčíkem dokáže vyloučit z těla volné glutamáty - potlačují pocit sytosti, poškozují trávicí soustavu, poškozují mozek.

2 tablety 30 min. před jídlem ulevují od zažívacích potíží.

 

Šípek AP-4 (vysokohorský šípek z And) obsahuje vysoký obsah přírodního vitamínu C

Tento druh pochází z vyšších poloh chilských And. Jeho plody se vyznačují obsahem rostlinných výživných látek, jako např. vitamin C, ten přispívá k tvorbě kolagenu, který je důležitý pro chrupavky, šlachy a kůži. Posilují imunitní a nervový systém. Snižují únavu a vyčerpání. Šípky se sklízí ručně v době své optimální zralosti. Potom se plody šetrně suší (při teplotě pod 40°C), aby v nich zůstaly zachovány aktivní látky citlivé na teplo.

 

Topinambur (inulín indiánů) obsahuje prebiotika

Obsahuje až 40 % inulinu - prebiotikum (fruktooligosacharidy složité cukry, zdroj energie pro přátelské bakterie) je účinný pro obnovu střevní mikroflóry, protože vyživuje jen přátelské bakterie.

Zlepšuje trávení (zmírňuje nevolnosti, vhodné pro těhotné ženy), čistí střeva, je prospěšný játrům, ledvinám, žlučníku, při žaludečních vředech a cukrovce.  Má detoxikační účinky.  Obsahuje železo, křemík, draslík a vitamín C. Je sladký, dá se použít jako náhrada cukru (pro diabetiky). Jeho kalorie jsou nízké až nulové, nezvyšuje hladinu krevního cukru. Pomáhá předcházet infekčním průjmům, střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku. Pomáhá při otocích a odvodnění těla.

 

Tyrosin (aminokyselina)

Vhodný pro sportovce a aktivní lidi. Z tyrosinu vznikají hormony adrenalin a noradrenalin těchto hormonů, takzvané stresové hormony, které zvyšují pozornost a napětí pro okamžitou reakci. Zvyšuje koncentraci a výkonnost. Též z něj vznikají neurotransmitery, účinně pomáhá při depresích. Při užívání omezit spotřebu mléčných výrobků zejména sýrů a tvarohu a také hořké čokolády.

 

Vápník (mořský korál Sango) přírodní vápník z moře

Obsahuje vápník a hořčík, důležité je jejich společné užívání doplněné o vitamin D, ukládání vápníku do kostí. Hořčík přispívá k elektrolytické rovnováze a snížení únavy a vyčerpání. Vápník je potřeba k zachování zdravých kostí, funkce srdce, svalů a nervové soustavy a přispívá ke srážení krve.  

Užívat mezi jídly, nebo při pálení žáhy.

 

Zázvor (kořen) s přírodními vitamíny A, B1, B2, C, E a minerály

Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, E, a minerály sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Podporuje trávení (odstraňuje pálení žáhy a nadýmání), posiluje tělo proti rýmě a chřipce - prohřívá tělo při zimnici (nevhodný při horečkách), ulevuje od migrén a nevolnosti.

 

Zelená káva (přírodní nepražená) detoxikace

Pomáhá spalovat tuky a odvodňuje tělo – silná detoxikace. Zpočátku se mohou objevit bolesti hlavy, vzhledem ke zdravotnímu a hubnoucímu přínosu stojí za to vytrvat. Káva obsahuje kyselinu chlorogenovou a kávovou - mají silné antioxidační účinky zpomalující stárnutí, snižují vstřebávání cukru, tím zabraňují jeho ukládání v podobě tuku. Káva takzvaně stresuje tělo, takže hubneme, i když jsme v klidu. Díky kofeinu jsou přednostně využívány tukové zásoby jako zdroj energie, což zvyšuje výkonnost a hlavně vytrvalost. Další účinky: zrychluje metabolismus, snižuje chuť k jídlu i na sladké, zlepšuje koncentraci.  Zelenou kávu započítat do denního přijmu kofeinu!!!

 

Zinek

urychluje hojení zranění, žaludečních vředů, důležitý pro kůži (lupenka, akné) a nehty. Brání vypadávání a šedivění vlasů,  anémii. Pomáhá při stresu, páchnoucích nohách a neplodnosti.

 

Ženšen červený (všehoj) podpora imunity

Nazýván též všehoj. Významně podporuje imunitu, je prospěšný u onkologických nemocí a po chemoterapii, má silné regenerační a rekonvalescenční účinky. Normalizuje vysoký i nízký krevní tlak, posiluje cévy a srdce. Pomáhá při žaludečních potížích, průjmu, podporuje střevní peristaltiku (posun) a regeneruje játra. Podporuje koncentraci a zlepšuje paměť. Především u mužů zlepšuje kvalitu sexu.

 
  • Colostrum